Saako Punaisella Kääntyä Oikealle?

Amerikassa autolla ajaessa on hyvä olla tietoinen muutamista eroista, jotka esiintyvät Suomen ja Yhdysvaltojen välillä. Yksi näistä eroista on kääntyminen oikealle liikennevalojen ollessa punaiset. Moni suomalainen ei välttämättä tiedä, että Yhdysvalloissa kääntyminen oikealle punaisissa valoissa on sallittua kaikissa osavaltioissa, DC:n pääkaupunkialueella, sekä Guamin ja Puerto Ricon saarilla.

Läntisissä osavaltioissa punaisella oikealle kääntyminen on ollut sallittua yli 50 vuotta, ja itäiset osavaltiot omaksuivat käytännön 1970-luvulla. Viimeisin osavaltio, joka ylläpiti kieltoa kääntyä oikealle punaisella, oli Massachusetts ja tuo kielto päättyi 1. tammikuuta 1980.

On olemassa muutamia poikkeuksia, jolloin punaisella oikealle kääntyminen on kiellettyä. New York, Virginia, Pohjois-Carolina, Nebraska, Minnesota, ja Kalifornia voivat kieltää oikealle kääntymisen punaisella, oikealle osoittavalla nuolella. Mikäli nuolta ei kuitenkaan ole, kääntyminen on sallittua.

Joillakin yksittäisillä kaupungeilla voi myös olla erityssääntöjä, jotka kieltävät oikealle kääntymisen punaisella. New York City on yksi esimerkki näistä. New Yorkin kaupungissa oikealle saa kääntyä punaisella vain, jos se on erikseen sallittu.

Autoilu on kivaa kun tuntee säännöt

Jos siis ajelet Amerikassa, muista että oikealle kääntyminen punaisella on lähes aina sallittua. Jos tukit oikealle kääntyvää kaistaa tietämättömyyttäsi, takanasi olevat saattavat soittaa torvea. Tämä ei ole vakavaa, mutta voi hermostuttaa jos olet uudessa ympäristössä. Jatka vaan ajelua rauhallisesti.

Joskus oikeanpuoleisin kaista sisältää myös suoraan jatkavia autoja jotka estävät sinua kääntymästä oikealle punaisella. Tässä tapauksessa odota vihreää valoa rauhallisesti ja käänny vasta sitten.