Ruokakaupat Yhdysvalloissa - Missä Ostaa Peruselintarvikkeita?


Tässä artikkelissa keskitymme niinkin arkiseen asiaan kuin ruokakaupassa käynti. Amerikassa on monia erilaisia kauppa, jotka myyvät elintarvikkeita: lähikauppoja, supermarketteja, tukkukauppoja, yms. Tästä syystä keskitymme nimenomaan kauppoihin, joissa voi ostaa peruselintarvikkeita arkikäyttöön. Jätimme listalta tietoisesti pois myös tukkumyymälät kuten Costco:n, jossa ostajilta vaaditaan maksullinen jäsenkortti ennen ostosten tekoa.

Walmart

Missä: Kaikissa osavaltioissa Hintataso: $

Walmart on Yhdysvaltojen suurin vähittäistavaraketju. Walmart kauppoja on monen kokoisia: on supercenter, "peruskokoinen", lähi- ja pikakauppa. Supercentterit ovat auki vuorokauden ympäri. Walmartin ovella on usein tervehtijä. Kassalla tavara pakataan puolestasi ja muovipussit kuuluvat hintaan. Walmarteissa on myös itsepalvelukassoja, jos haluat välttää juttelua kassan kanssa. Kun olet lähdössä kaupasta, ovella saattaa olla työntekijä, jonka tehtävä on tarkistaa kuitti. Walmartin tukkumyymälät ovat nimeltään Sam’s Club ja niissä asiointi vaatii jäsenkortin.

Walmartista voi hakea saman katon alta mm. ruokaa, lääkkeet, vaatteita, sekä tavaroita kotiin ja puutarhaan.

Kroger

Missä: 35 osavaltiossa Hintataso: $$

Kroger on Yhdysvaltojen suurin supermarkettiketju ja toiseksi suurin vähittäismyyjä Walmartin jälkeen. Krogerin kauppoja on tällä hetkellä 35 osavaltiossa. Kroger on pääasiassa ruokakauppa, mutta isoimmissa myymälöissä myydään myös mm. vaatteita ja kenkiä. Krogerissa ostellessa kannattaa olla Kroger-kortti, koska sillä useat tuotteet saa ostettua halvemmalla. Kortti on ilmainen ja sen voi hakea asiakaspalvelusta. Krogerin kaupoissa on yleensä myös itsepalvelukassat. Monet Krogerit ovat avoinna vuorokauden ympäri. Kroger-nimisten kauppojen lisäksi useat pienemmät alueelliset ruokakaupat kuten Ralphs, Fry's, Roundy's, Dillons, Smith's ja Fred Meyer ovat saman, Krogerin emoyhtiön omistuksessa.

Krogerin pakasteosastolla

Albertsons

Missä: 35 osavaltiossa Hintataso: $$ Albertson on Yhdysvaltojen toiseksi suurin supermarkettiketju. Albertson fuusioitui toisen suuren operaattorin, Safewayn, kanssa vuonna 2015. Tämän fuusion kautta Albertsonin omistamien kauppojen lukumäärä lähes tuplaantui. Albertsons kaupoissa ei perinteisesti ole ollut itsepalvelukassoja, koska yhtiö uskoi pitkään että kaikkien pakottaminen kassalle johtaisi parempaan asiakaspalvelukokemukseen ja auttaisi heitä kilpailemaan Krogeria vastaan. Kesällä 2019 yhtiö kuitenkin ilmoitti lisäävänsä itsepalvelukassat kaikkiin liikkeisiinsä vuoden loppuun mennessä. Krogerin tapaan Albertson omistaa monia pienempiä aluellisia ruokakauppoja mm. Acme Markets, Jewel-Osco, Shaw’s ja Vons.

Albertsons kauppa

Whole Foods

Missä: 42 osavaltiossa Hintataso: $$$

Amazonin omistaman Whole Foodsin valttikortti on sen maine orgaanisen ja terveellisemmän ruuan kauppana. Whole Foods myy yksinomaan tuotteita, joissa ei ole hydrattuja rasvoja ja keinotekoisia värejä, -makuja ja -säilöntäaineita. Tästä syystä kaupassa löytyy suuri valikoima erikoistuotteita, joita ei helposti löydy muualta. Se on myös suhteellisen kallis paikka tehdä ostokset verrattuna muihin ruokakauppoihin. Eniten Whole Foods myymälöitä löytyy Kaliforniasta, ja eniten myymälöitä per kaupunki on Chicagossa.

Whole Foodsin sisäänkäynti

Trader Joe's

Missä: 43 osavaltiossa Hintataso: $$

Trader Joe’s on toinen terveellisen ruuan kauppa ja Whole Foodsin suurin kilpailija. Tyypillisessä ruokakaupassa voi olla jopa 50,000 tuotetta, mutta Trader Joe’s kaupoissa on noin 4000 tuotetta, joista 80% edustaa sen omaa tuotemerkkiä. Trader Joe’s tuotteita ovat gourmet-, luomu-, ja kasvisruoat; ulkomailta tuodut erikoisuudet, kotimainen ja tuontiviini ja olut, "vaihtoehtoiset" ruokatuotteet ja perustuotteet kuten leipä, vilja, munat, maitotuotteet, kahvi, ja kasvikset.

Trader Joe's fanit tykkää kaupasta kovasti

Aldi

Missä: 36 osavaltiossa Hintataso: $

Aldi ja Trader Joe’s ovat molemmat saman saksalaisen ALDIn omistamia kauppoja. Aldi Yhdysvalloissa näyttää samalta kuin Aldi Saksassa, vaikkakin tuotevalikoima on hieman erilainen. Yhdysvalloissa Aldin tuotteet ja myymälän asettelu on kuitenkin varsin eksoottinen kokemus eikä vastaa muita ruokakauppoja.

Aldi ja Lidl muistuttavat toisiaan

Target

Missä: Kaikissa osavaltioissa Hintataso: $$

Target mielletään pääasiassa tavaratalona ei ruokakauppana, mutta siitä huolimatta Target kaupassa voi myös ostaa ruokaa. Valikoima ei ole hyvä, ja hintakin korkeampi kuin muissa listaamissamme kaupoissa, mutta jos on tarkoitus ostaa muutakin kuin ruokaa, voi olla helpompi ostaa kaikki kerralla samasta paikasta.

Targetin tunnistaa punaisesta väristä -- ja kyllä, sieltä voi ostaa myös ruokaa

Publix

Missä: 7 osavaltiossa Hintataso: $$

Publix on ruokakauppaketju eteläisissä osavaltioissa. Tällä hetkellä Publix kauppoja löytyy Floridasta, Georgiasta, Alabamasta, Etelä- ja Pohjois-Carolinasta, Tennesseestä ja Virginiasta. Kaikista eniten Publixin kauppoja on Floridassa. Publix kaupassa kävijät yleisesti kehuvat kaupan laatua ja asiakaspalvelua, ja ovat hyvin lojaaleja asiakkaita. Publix kauppa on myös mielenkiintoinen koska kaupan entiset ja nykyiset työntekijät omistavat yrityksen. Yrityksen perustanut perhe omistaa siitä enää vain 20%.

Publix kaupassa shoppailu on "southern thing"

Huomaa että tämä lista ei sisällä läheskään kaikkia ruokakauppaketjuja, satikaan pienempiä paikallisia ketjuja, mutta se auttaa tunnistamaan minne päin kannattaa suunnata, jos haluaa ruokaostoksille. Mukavaa shoppailua!