Onko Usassa mitään vappua muistuttavaa juhlaa?

Vierailija kysyy,

Onko Usassa mitään vappua muistuttavaa juhlaa? Näkeekö sitä missään elokuvassa tai tv-sarjassa?

Perinteisesti Suomessa vapunpäivää aattopäivineen vietetään työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaalijuhlana. Yhdysvalloissa kyseiset päivät ovat tavallisia työpäiviä. Tarkalleen vastaavaa juhlaa ei siis ole.

Sen sijaan, jos tarkastellaan vappua pelkästään työläisten juhlapäivänä, joitakin kaukaisia yhtäläisyyksiä löytyy. Seuraava ote Wikipediasta:


Työläisten kansainvälinen juhlapäivä sai alkunsa Yhdysvalloissa 1800-luvulla. Toukokuun 1. päivänä 1886 järjestettiin Yhdysvalloissa laaja yleislakko, jossa vaadittiin kahdeksantuntista työpäivää. Kolme päivää myöhemmin chicagolaiset anarkistit kutsuivat koolle laajan mielenosoituksen lakon aikaisissa mellakoissa kuolleiden työläisten muistoksi. Mielenosoitusta seuranneessa Haymarketin verilöylyssä sai surmansa ainakin neljä työläistä sekä useita poliiseja. Välikohtauksen jälkeen seitsemän anarkistia tuomittiin kuolemaan ja heistä lopulta neljä teloitettiin. Pariisissa vuonna 1889 kokoontunut Toinen internationaali päätti, että "Haymarketin marttyyreja" muistettaisiin maailmanlaajuisesti 1. toukokuuta 1890 ja ajankohta määrättiin kansainväliseksi työläisten mielenosoituspäiväksi. […] (Yhdysvalloissa) Työväenpäivän viettämistä 1. toukokuuta pidettiin kommunistisena.


Tänä päivänä Labor Day (työväenpäivä) on virallinen kansallinen juhlapäivä Yhdysvalloissa ja sitä juhlitaan vuosittain syyskuun ensimmäisenä maanantaina. Tällöin virastot, koulut, ja valtion toimistot ovat suljettu ja monet työntekijät viettävät vapaapäivää. Juhlasta puhutaan yleisesti sanoilla ”Labor Day weekend”, koska kyseessä on aina pitkä viikonloppu. Amerikkalaisten juhlatavat ovat hyvin erilaisia ja kukin juhlii kyseistä juhlaa tavallaan, mutta esimerkiksi grillaus kavereiden tai perheen kanssa on tyypillinen aktiviteetti.

Labor Day ja vappu ovat vai hyvin, hyvin kaukaisesti verrannollisia. Yleisesti ottaen vappua vastaavaa juhlaa Yhdysvalloissa ei ole.

Grillailua USAssa Työväenpäivänä