Onko USA:ssa ammattikouluja?

Vierailija pohtii,

Siis kun tv:stä ja elokuvista saa esim sen käsityksen, että USAssa mennään High schoolin jälkeen collegeen = yliopistoon (?) mut mistään amiksista ei koskaan puhuta mitään. Onko esim Usassa ammattikouluja?

USA:ssa on ammattiin johtavia tutkintoja, joita voi suorittaa suomalaista ammattikoulua muistuttavissa opistoissa. Esimerkiksi kokin, kosmetologin, kampaajan, ja mekaanikon ammatit ovat sellaisia, joihin valmistaudutaan näiden ohjelmien kautta.

Amerikkalaisesta koulutuksesta puhuttaessa pitää olla tarkkana sen kanssa minkälaisesta collegesta on kyse, koska USA:ssa on monenlaisia oppilaitoksia, joita voidaan kutsua collegeksi. Tämä järjestelmä voi vaikuttaa sekavalta suomalaisittain. Helpoin tapa erottaa yliopisto ammatillisesta koulutuksesta on tarkistaa minkälaisia tutkintoja kyseisessä oppilaitoksessa voi suorittaa.

Perinteisessä tutkimusyliopistossa, jossa suoritetaan kandin, maisterin ja tohtorin tutkintoja, voi olla useita erillisiä collegeja. Näiden collegejen nimet vaihtelevat yliopistokohtaisesti, mutta esimerkiksi College of Business, College of Education, College of Science ovat varsin tyypillisiä esimerkkejä. Yliopistokontekstissa college vastaa jotakuinkin suomalaisen yliopiston tiedekuntaa.

Jos TV:ssä sanotaan, että High Schoolin jälkeen mennään collegeen, oletusarvoisesti silloin puhutaan 4-vuotisesta yliopistosta, josta valmistuttua oppilas ansaitsee kandin tutkinnon. Arkikielessä ilmaisu "menen collegeen" tarkoitaa yliopistoa.

Yhdessä yliopistossa voi olla useita erilaisia collegeja

Mutta kuten alussa mainittiin, on olemassa myös kouluja, joissa voi opiskella teknisiin ammatteihin. Ne poikkeavat yliopistoista mm. siinä mielessä, että opintojen kesto on n. 6 kk - 2 vuotta, ja valmistuttua oppilas ansaitsee ammatillisen sertifikaatin tai tutkinnon, joka tunnetaan nimellä Associate's Degree. Näitä kouluja kutsutaan yleisesti nimellä Community College tai Technical College. Huomio kuitenkin, että tässä kontekstissa college viittaa yhteisesti koko opistoon ja on osa oppilaitoksen virallista nimeä. Kosmetologikouluista puhutaan nimellä cosmetology school tai beauty school.

Kampaaaksi opiskellaan teknisessä opistossa

Yhteenvetona siis, lyhyt vastaus alkuperäiseen kysymykseen on kyllä, USA:ssa on ammattikouluja muistuttavia oppilaitoksia. Ammattikoulun tunnistaa yleensä nimestä Community College tai Technical College. Huomio kuitenkin, että Amerikassa oppilaitokset ovat vapaita valitsemaan itselle sopivimman nimen ja organisaatiomallin. Nimien valinta on tärkeä osa identiteettiä varsinkin historiallisten yliopistojen kohdalla. Tästä syystä nimi itsessään ei aina ole riittävä ymmärtämään minkälaisesta oppilaitoksesta on kyse. Viimekädessä asia selviää siitä, minkälaisia tutkintoja kyseisessä oppilaitoksessa voi suorittaa.