Miten Koulubussi Toimii?

Amerikassa koulubussit ovat tuttu näky liikenteessä. Pitkät, keltaiset Thomas tai Blue Bird -merkkiset bussit ovat liikkeellä varhain aamusta ja iltapäivisin. Maassa jossa yksityisautoilu on yleistä ja välimatkat pitkiä, koulubussikuljetus on yleinen ratkaisu koulukuljetuksiin monissa erikokoisissa kaupungeissa.

Käytäntö ja arkirutiini

Koulubussikuljetus on julkisten koulujen ominaisuus eli se rahoitetaan verovaroin. Koulubussi on tarkoitettu oppilaille alakoulusta lukioon (high school) asti.

Mikäli koululaisen kotiosoite on koulun määrittämällä alueella, koulubussi saapuu oppilaan kotiovelle - tai hyvin lyhyen kävelymatkan päähän kotoa - josta koululainen nousee bussin kyytiin. Vastaavasti oppilas palaa kotiin samaa reittiä samalla bussilla. Reittiä ajava bussikuski on oletusarvoisesti sama henkilö päivittäin.

Riippuen siitä millä luokalla oppilas on, koulubussi saapuu eri aikaan. Lukioikäisten koulubussit kulkevat 1-2 tuntia aikaisemmin kuin alakoululaisten. Vastaavasti vanhempien oppilaiden koulu päättyy aikaisemmin. Tämä porrastettu käytäntö auttaa kuljetuspalvelun tuottamisessa.

Erityisolosuhteet

Koulubussit on varustettu rampeilla, jotka on tarkoitettu liikuntarajoitteisten oppilaiden auttamiseen bussiin ja pois bussista. Tämä mekaaninen ramppi sijaitsee bussin oikeassa sivussa. Vaihtoehtoisesti erityisoppilaat voivat kulkea lyhyemmillä busseilla.


Huomio! Puhekielessä ajo lyhyellä koulubussilla "ride the short bus" tarkoittaa henkilöä jolla on erityistarpeita. Se ei ole kohteliaisuus.


Kaikki eivät kulje busseilla

Mikäli oppilas on yksityiskoulussa tai hakemuksen kautta hyväksytty eri kouluun kuin kotiosoitteen osoittama koulu, koulubussikuljetus ei ole järjestetty. Tällöin on vanhempien vastuulla järjestää koulukuljetus. Vanhemmat voivat myös omasta tahdosta kuljettaa lapset kouluun itse, vaikka koulubussikuljetus olisi tarjolla.

Todella etäisillä alueilla koulunkäynti voi olla järjestetty netin kautta, jolloin koulukuljetusta ei luonnollisesti tarvita. Tämä pätee myös silloin jos oppilas käy kotikoulua.

Amerikassa yleinen ikäraja autoiluun on 16 vuotta. Lukioikäiset koululaiset voivat siis mahdollisesti ajaa kouluun omilla autoilla viimeiset kaksi opintovuotta.

Koulubusseja parkissa

Miten toimia jos näet koulubussin liikenteessä

Kanssa-autoilijoille koulubussit voivat olla aggressioita aiheuttava aihe. On kuitenkin hyvä muistaa että bussi kuljettaa lapsia joten niiden läheisyydessä pitää olla erittäin varovainen.

Jos koulubussi on pysähtymässä vastaantulevalla kaistalla, on autoilijan velvollisuus pysähtyä. Koulubussi on varustettu STOP merkillä, jonka bussin kuljettaja laittaa päälle aina kun bussi on pysähtymässä. Kaiken liikenteen tulee tällöin pysähtyä ja odottaa kunnes koulubussi vaihtaa STOP merkin pois päältä.

Mikäli ajat samalla kaistalla koulubussin perässä, varaudu moniin pysähdyksiin ja viiveisiin. Koulubussin ohitus ei usein ole viisasta koska bussit ovat hyvin pitkiä.

Koulubussi liikenteessä