Mitä violetti-vihreä-kulta väriyhdistelmä tarkoittaa?

Mardi Gras on vuosittainen festivaali, jota vietetään laskiaistiistaisin, helmi-maaliskuun vaihteessa. Mardi Gras on alueellinen juhla, jota vietetään varsinkin etnisesti ranskalais-vaikutteisissa kaupungeissa. Juhlaan kuuluu erilaiset karnevaalit, paraatit, rento ilmapiiri, ruoka ja juoma. Yhdysvaltojen aidoin Mardi Gras juhlapaikka sijaitsee New Orleansin kaupungissa, Louisianan osavaltiossa.

Bourbon street on kuuluisa katu New Orleansissa

Violetti, vihreä ja kulta ovat Mardi Gras festivaalin symboliset värit. Ne ovat olleet käytössä jo vuodesta 1872, jolloin ne olivat esillä historian ensimmäisessä Rex paraatissa (ns. "Kuningas"-paraatissa), joka on yksi suurimmista paraateista Mardi Gras päivänä. Aina siitä lähtien ne ovat olleet juhlan symboliset värit.

Miksi juuri nämä värit?

Jokaisella värillä on oma merkityksensä:

  • violetti on oikeudenmukaisuuden väri
  • vihreä on uskon väri
  • kulta on voiman väri

On yleinen uskomus että värejä on nimenomaan kolme, koska mm. Yhdysvaltojen, Ranskan, ja Britannian lipuissa on kaikissa kolme väriä. Violetti on kuninkaallisten väri, joten sen valinta on varsin helppo ymmärtää. Metallin väreistä kulta on sopivampi kuninkaille kuin hopea. Vihreän värin valinta sen sijaan ei ole yleisesti tiedossa.

Jos olet menossa Mardi Gras paraatille, kannattaa pukeutua näihin väreihin!