Missä voi Nähdä Avaruusaluksia?

Jos mielesi tekee avaruusmatkalle, suuntaa matkasi Floridaan, Alaskaan, Virginiaan, tai Kaliforniaan. Vaikka avaruusmatkaus ei ole mahdollista, näissä kohteissa voit tutkia laukaisualustoja paikan päällä. Tässä artikkelissa esittelemme paikkoja, jotka ovat aktiivisessa käytössä avaruusalusten laukaisukeskuksina. Tämä lista ei sisällä kaikkia laukaisukeskuksia, mutta esittelee niistä tärkeimmät.

Kennedyn Avaruuskeskus & Cape Canaveral Floridassa

Kennedyn Avaruuskeskus, John F. Kennedy Space Center (KSC) ja Cape Canaveral Air Force Station (CCAFS) sijaitsevat vierekkäin Floridan itärannikolla. Näiden kahden kompleksin hallinto toimii läheisessä yhteistyössä ja hyödyntävät toistensa resursseja. KSC ja Cape Canaveralin välillä on siltayhteys.

KSC on Yhdysvaltain Ilmailu- ja Avaruushallinnon (NASA:n) ensisijainen laukaisuasema miehitetyille avaruuslennoille. Apollo, Skylab ja Space Shuttle laukaistiin sieltä. Keskus on noin 580 neliökilometriä ja sisältää 700 rakennusta. Keskus on avoinna yleisölle ja vierailijat voivat varata opastettuja kierroksia alueen rakennuksissa.

Cape Canaveral on Yhdysvaltain Ilmavoimien hallinnoima kompleksi. Se sisältää kolme laukaisualustaa. Cape Canaveral on ollut osa monia tunnettuja avaruusmissioita, ja tästä syystä osa tukikohtaa on saavuttanut statuksen kansallisena historiallisena maamerkkinä. Cape Canaveraliin voi päästä ohjatulle kierrokselle, mutta puolustusvoimille kuuluvana keskuksena se on enemmän rajoitettu yleisöltä kuin KSC.

Cape Canaveral (edustalla) ja Kennedy Space Center (taustalla)
NASAn rakettien kokoamisrakennus on näkemisen arvoinen ## Tyynenmeren Avaruussatama Kompleksi Alaskassa

Alaska Aerospace Corporationin (AAC) omistama Tyynenmeren Avaruussatama Kompleksi, Pacific Spaceport Complex-Alaska (PSCA), sijaitsee Alaskan osavaltion julkisella alueella, Narrow Capessa, Kodiakissa, noin 44 mailin päässä Kodiakin kaupungista. Voit ajaa paikan päälle, katsella näkymiä ja vaeltaa niemen alueella, Paikka on avoinna yleisölle kaikkina aikoina paitsi laukaisun ja muiden vaarallisten toimenpiteiden aikana. PSCA-rakennukset ovat suljettu yleisölle ja niitä ympäröivät aidat. Yhdysvaltain puolustusvoimat ja yksityiset yhtiöt toimivat PSCA:n tiloissa. Kompleksi avattiin vuonna 1998 ja siellä on tehty 17 laukaisua, keskimäärin kerran vuodessa.

Pacific Spaceport Complex Alaskassa on pohjoisin avaruuskeskus

Wallopsin Lentolaitos, Virginia

Wallopsin Lentolaitos, Wallops Flight Facility (WFF) sijaitsee Virginian itärannalla, noin 160 km koilliseen Norfolkista. Keskusta hallinnoi Goddard Space Flight Center Greenbeltistä, Marylandista. Keskus toimii ensisijaisesti rakettien laukaisupaikkana NASA:n tiede- ja tutkimusmatkoille, ja muille valtion virastoille. WFF tukee monien erityyppisten rakettien laukaisua ja sieltä voidaan laukaista mm. miehittämättömiä ihmislentoja ja lentokokeita. Vuodesta 1945 alkaen rakettien testausalueelta Wallopsissa on tehty yli 16 000 laukaisua. Wallopsin keskuksessa vierailijat voivat tutustua keskuksen menneisyyteen, nykypäivään, ja tulevaisuuteen. Keskuksessa on näyttelyitä ja erityinen katselukeskus, jossa rakettien laukaisua voi katsella reaaliajassa.

Wallopsin Lentolaitos sijaitsee itärannikolla, Virginiassa

Vandenbergin Ilmavoimien Tukikohta Kaliforniassa

Vuonna 1941 perustettu Vandenbergin Ilmavoimien Tukikohta, Vandenberg Air Force Base (AFB), on Yhdysvaltojen ilmavoimien tukikohta, 15 km luoteeseen Lompocista, Kaliforniassa. Se on Yhdysvaltojen puolustusvoimien avaruus- ja ohjustestaustukikohta. Sen lisäksi se vuokraa laukaisualustojaan muiden, esimerkiksi SpaceX:in, käyttöön. Vandenberg AFB ei ole normaalisti avoinna yleisölle, mutta tarjoaa kuukausittaisia yleisökierroksia, joissa vierailijoilla on mahdollisuus tutustua tukikohdan museoon ja muihin rakennuksiin.

SpaceX:n alus valmistautuu lähtöön Vandenbergin Ilmavoimien tukikohdassa

Mojaven Lentokenttä ja Avaruussatama Kaliforniassa

Mojaven Lentokenttä ja Avaruussatama, Mojave Air and Space Port, sijaitsee Mojaven aavikolla, Kaliforniassa. Se on ensimmäinen avaruuskeskus Yhdysvalloissa, jolle Liittovaltion Ilmailuhallitus myönsi luvan uudelleenkäytettävien avaruusalusten horisontaalisiin laukaisuihin. Keskus sisältää yleiskäyttöisen, julkisen lentokentän. Keskuksessa tehdään lentokokeita, huolletaan ja säilötään lentokoneita, ja kehitetään avaruusteollisuutta. Mojaven Lentokenttä ja Avaruussatamaa käyttävät lähinnä pienemmät kaupalliset yritykset, jotka kehittävä kokeellista avaruustekniikkaa. Myös NASA käyttää sitä ajoittain. Yleisölle ei ole ohjattuja kierroksia, mutta aluetta voi kiertää itsenäisesti.

Itsenäisesti laskeutuvan systeemin testausta, Mojave Air and Space Port