Millainen on Sheriffin Ammatti?

Olet mahdollisesti kuullut aikaisemmin nimet Sheriffi Woody tai Hakki-koira? Näitä kumpaakin hahmoa yhdistää esimerkiksi sheriffin rooli. Filmi- ja viihdeteollisuus on kauan kuvannut sheriffejä eri tilanteissa, mutta tosielämässä sheriffi on vastuullinen ammatti ja erityinen osa läänien lainvalvontaa Yhdysvalloissa. Vuonna 2018 Kansallinen Sheriffiyhdistys arvioi että maassa on kaikkiaan 3081 sheriffiä.

Sheriffi Woody ja Sheriff Huckleberry (Hakki-koira)

Sheriffin toimenkuva

Yleisesti ottaen sheriffi on läänin lainvalvonnassa korkein mahdollinen virka. Yhtä lääniä kohden on yksi sheriffi, paitsi niissä osavaltioissa joissa tällaista läänijakoa ei ole tehty (Alaska ja Connecticut).

Sheriffi toimii yhteistyössä myös muiden lainvalvontaviranomaisten, kuten poliisien, tuomarien ja vankilatyöntekijöiden kanssa ja pyrkii edistämään läänin turvallisuutta, vähentämään rikollisuutta, ja palvelemaan läänin kansalaisia. Sheriffi on vastuussa esimerkiksi budjetoinnista ja määrärahojen jaosta eri osastoille, julkisen rauhan ylläpidosta, ja muista lainvalvonnan operaatioista. Pienemmillä paikkakunnilla sheriffit voivat ovat myös vastuussa rikostutkinnoista ja vankiloista.

Sheriffin vuosipalkka on keskimäärin 108000 dollaria, eli noin 9000/kk.

Miten sheriffiksi tullaan?

Sheriffin ammatti vaatii laajaa kokemusta erilaisista lainvalvonnan esimiestehtävissä. Sheriffeillä on yleensä myös ammattiin oleellisesti liittyvä tutkinto ja henkilökohtaista kokemusta poliisityöstä.

Monissa lääneissä itse ammattiin valinta tapahtuu kansanäänestyksen kautta. Koska sheriffi valitaan äänestyksellä, he tyypillisesti osallistuvat muita lainvalvonnan ammattilaisia enemmän poliittisiin keskusteluihin ja ovat usein esillä mediassa. Yksi toimikausi kestää 4 vuotta, mutta sheriffi voi halutessaan asettua ehdolle aina seuraavalle kaudelle eikä kausien lukumäärää ole rajoitettu.

Jos läänin sheriffiä ei valita äänestyksellä, hänet nimittää joko paikallishallinto tai poliisikomissio.

Joseph Fucito on ollut New York Cityn Sheriffi vuodesta 2014.

Mikä on Deputy Sheriff?

Deputy Sheriff (tai Sheriff's Deputy), on työnimike jota käytetään sheriffin alaisuudessa toimivista poliiseista. He ovat sheriffin nimeämiä ja suorittavat päivittäistä lainvalvontaa oman lääninsä alueella.

Joskus poliiseista käytetään myös sanaa police officer — tämä on eri asia koska nämä poliisit toimivat vain yhden tietyn kaupungin alueella. Deputy Sheriffin toimialue on koko lääni ja yksi lääni voi pitää sisällään useita eri kaupunkeja.

Deputy sheriffien lukumäärällä ei ole mitään tiettyä ylärajaa. Heidän univormuissaan ja ajoneuvoissaan lukee sana "Sheriff" joka auttaa erottamaan heidät kaupunkikohtaisista poliiseista.