Miksi Usassa kaikilla köyhilläkin on upeat autot?

Vierailija ihmettelee,

Miksi Usassa kaikilla köyhilläkin on upeat autot? Niin, miksi siellä on talorähjässäkin asuvilla uudet, hienot autot? Kun täällä täytyy olla rikas, ennen kun on varaa hienoon autoon.

Tässä kysymyksessä on mukana paljon oletuksia joita on hyvin vaikea mitata absoluuttisesti. Sen sijaan että arpoisimme kuka milläkin autolla ajelee, voimme tarkastella yleisesti mitä auton hankkiminen edellyttää. Amerikassa auton voi vuokrata tai ostaa omaksi. Se, kumpaan ratkaisuun päätyy, vaikuttaa olennaisesti auton hintaan.

Auton Vuokraus

Auton vuokraus usean vuoden ajaksi on tavallinen käytäntö. Vuokraamisen etu ostoon verrattuna on, että ajaja saa alleen uuden auton, ilman että pitää maksaa isoa summaa tai ottaa lainaa.

Auton vuokrauksen yhteydessä henkilö maksaa pienen ennakkomaksun, ja siitä eteenpäin ajaja maksaa kuukausimaksun, joka on joitain satasia riippuen auton arvosta.

3-4 vuotta on tyypillinen auton vuokrausaika. Kun sopimus loppuu, auto palautetaan takaisin liikkeeseen, josta se oli vuokrassa.

Vuokraamalla auton rattiin pääsee varsin edullisesti

Auton Osto

Jos auton vuokraus ei kiinnosta, toinen vaihtoehto on ostaa auto omaksi. Tässä kohtaa on hyvä miettiä seuraavaa:

  1. Minkä hintainen auto on kyseessä?
  2. Onko auton ostajalla tarpeeksi rahaa maksaa auton hinta heti?

Ehdottomasti paras vaihtoehto on ostaa sellainen auto, jonka ostaja voi maksaa heti. Mikäli upouuden auton osto ei kiinnosta, monissa autoliikkeissä on tarjolla vaihtoautoja. Amerikassa on olemassa myös vaihtoautoihin erikoistuneita yrityksiä, esimerkiksi Carmax, jotka myyvät nimenomaan vaihtoautoja. Valitsemalla käytetyn auton, auton ostohinta putoaa tuntuvasti mikä helpottaa autosta maksamista. Autoliikkeestä ostettuna, halvimmat käytetyt auton alkavat yleensä noin 8000 dollarista. Vielä edullisemmin auton voi löytää, jos ostaa käytetyn auton yksityiseltä myyjältä.

Jos kuitenkin sellaisen auton osto houkuttaa, jota ei ole varaa maksaa heti, ostajan pitää ottaa lainaa. Ostajan pitää myös maksaa ennakkomaksu, joka on yleensä noin 20 % auton hinnasta. Pankki maksaa loput auton hinnasta myyjälle eli autoliikkeelle. Lainan ottaja maksaa sitten pankille takaisin korkoinen kuukausittain, kunnes velka on suoritettu. Vuonna 2019 tyypillinen autolainan laina-aika on 72-84 kuukautta. Lainaa ottaessa tarkistetaan ostajan luottohistoria, ja jos sellaista historiaa ei ole tai historia on huono, pankki voi kieltäytyä tarjoamasta lainaa.

Autotie kutsuu