Miksi USA:ssa kytketään yliopisto-opiskelu ja urheilu toisiinsa?

Vierailija miettii,

Miksi USA:ssa kytketään yliopisto-opiskelu ja urheilu toisiinsa? Ainakin elokuvissa siis... Mutta kai siinä jotain totuuttakin on mukana. Eli mikä ihmeen järki siinä on, että jos osaa pelata jotain lajia, niin sitten saakin stipendin johonkin hyvään yliopistoon? Kun ne urheilijat eivät useinkaan ole niitä kaikkein fiksuimpia tyyppejä, niin en näe logiikkaa tässä käytännössä.

Amerikassa yliopistoilla on urheiluohjelmia ("college athletics") ja tämä käytäntö on aivan totta. Yhdysvalloissa yliopistourheilu on merkittävä liiketoiminta. Lähes puoli miljoonaa opiskelijaa kilpailee eri lajeissa vuosittain.

Suurimmat yliopisto-ohjelmat kilpailevat NCAA-sarjassa (National Collegiate Athletic Association). Pienemmät ohjelmat kilpailevat NAIA-sarjassa (National Association of Intercollegiate Athletics) tai NJCAA-sarjassa (National Junior College Athletic Association).

Amerikkalainen jalkapallo ja koripallo ovat katsotuimmat yliopistourheilulajit. Muita yliopistourheilulajeja ovat mm. baseball, uinti, uimahyppy, yleisurheilu, golf, tennis ja jalkapallo. Yliopistot päättävät itsenäisesti missä lajeissa he haluavat kilpailla.

Yliopistopeli Teksasissa

Yliopistourheilijat ovat amatöörejä eivätkä yleensä saa kilpailusta palkkaa. Vastineeksi urheilusta opiskelija saa stipendin, joka kattaa opintomaksut yliopistossa. Lisäksi yliopistourheilija saa julkisuutta urheilusuorituksistaan ja tämä voi auttaa heitä saamaan ammattilaissopimuksen yliopiston jälkeen.

Yliopistourheilua on kritisoitu koska se vie resursseja akateemisesta työstä, mutta samalla palkattomat urheilijat tuottavat yliopistoille miljoonatuloja. NCAA sarja yksistään tuotti miljarditulot vuonna 2017. Muille koulun opiskelijoille ja yliopistosta valmistuneille, oman yliopiston kannatus luo yhteenkuuluvuutta ja on tärkeä osa koulun henkeä. Kaiken kaikkiaan tämä epätäydellinen perinne hyödyttää kaikkia asianosaisia siinä määrin, että se on, ja tulee jatkossakin olemaan, olennainen osa amerikkalaista yliopistoelämää.
Myron Rolle, entinen yliopistourheilija, on nykyisin Harvard koulutettu hermokirurgi

Myron Rolle, entinen yliopistourheilija, on nykyisin Harvard koulutettu hermokirurgi.